Als geïnteresseerde in project Marserf kan het zijn dat je vragen hebt over het woongebied en de woningen. De antwoorden op veelgestelde vragen vind je op deze pagina.
Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de makelaar. De contactgegevens vind je onderaan op de pagina.
Algemeen
Wat is Buurtskap ‘De Tuunen’
Anders durven wonen op Texel. Dat is de slogan die buurtskap ‘De Tuunen’. Zoals ze het zelf het beste omschrijven ‘In Buurtskap de Tuunen wonen mensen die een beetje anders denken. Je woont in een groene omgeving en de natuur is dichtbij. Je draagt je steentje bij aan het buurtskap. Je parkeert uit het zicht en deelt een erf. Daar zijn we buren voor.
Wat voor woningen worden er gebouwd?
Er komen 15 woningen verdeeld over 4 blokken. Hiervan worden er 6 verkocht en de andere 9 verhuurd. De rijwoningen, de Kapschuur en Verandaschuur, zijn de huurwoningen. De Kwadrantwoningen en de twee-onder-één-kap woningen langs de Marsweg worden verkocht.
Huisvestingsvergunning en toewijzing
Wat betekent de huisvestingsverordening Texel?
De gemeente Texel hanteert een huisvestingsvergunningsbeleid. Dit betekent dat nieuwe bewoners op het eiland een bepaalde binding met het eiland moeten hebben. Dit kan zijn op economisch vlak (werk) of sociaal/maatschappelijk (mantelzorg, familie die er woont, etc.) De vergunningseis geldt voor woningen binnen een bepaalde prijsklasse. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Texel.
Heb ik een huisvestingsvergunning nodig om te kunnen wonen in het plan Marserf?
Behoudens de twee-onder-één-kapwoningen vallen de woningen binnen de huisvestingsvergunningsplicht. Of je een vergunning krijgt is afhankelijk van je situatie, hiervoor heeft de gemeente Texel een handige vragenlijst die snel laat zien of je een vergunning nodig hebt. Voor de twee-onder-één-kapwoningen geldt dus geen huisvestingsvergunning, maar zullen wel kandidaten van Texel met voorrang geselecteerd worden.
Waar vraag ik een huisvestingsvergunning aan?
Een huisvestingsvergunning vraag je aan bij de gemeente Texel. Meer informatie over de vergunning en het aanvragen vind je hier.
Je kunt met deze handige vragenlijst snel zien of je in aanmerking komt voor een huisvestingsvergunning.
Wat is het uittreksel woonhistorie en waar vraag ik dit aan?
Het uittreksel woonhistorie is een document dat je aan kan vragen bij de gemeente Texel als je inwoner van de gemeente Texel bent. Het is een bewijs dat je op Texel woont.
Het aanvragen van een uittreksel kun je via de website van de gemeente Texel doen.
Waarom vragen jullie naar financiele draagkracht en wat is dat precies?
Met financiële draagkracht bedoelen we de mogelijkheid om jouw woning naar keuze te kunnen betalen. Vraag hiervoor jouw hypotheekadviseur of je de woning van jouw keuze kunt financieren.
We vragen ernaar zodat we heel gericht woningen kunnen toewijzen. Het voorkomt ook teleurstelling als blijkt dat het misschien toch niet lukt om een financiering te krijgen.
Hoe kan ik mij aanmelden voor een woning?
Voor zowel de koop als de huurwoningen kan je je aanmelden via de knop ‘Inschrijven’. Laat daar je gegevens achter en je wordt op de hoogte gehouden wanneer de woningen in verkoop (of verhuur) gaan.
Is er sprake van een loting of toewijzing?
Voor de 4 woningen in het blok Kwadrantschuur geldt een verplichting om een huisvestingsvergunning te hebben.
Voor de 2-onder-1 kap woning in het blok Hoofdhuis hoef je geen huisvestingsvergunning te hebben. Heb je wel een huisvestingsvergunning of kan je die krijgen dan krijg je voorrang bij de toewijzing voor deze woningen.
Verkoop
Hoeveel woningen moeten verkocht zijn voor er gebouwd wordt?
Er geldt een voorverkooppercentage van 70%. Als dat percentage van de woningen verkocht is, dus ca. 4 van de 6, dan wordt er gestart met de bouw. Lees hier meer over het verkoopproces.
Wat is een gesplitste koop- aanneemovereenkomst?
Bij de koop van een woning in het Marserf sluit je een overeenkomst met de ontwikkelaar voor de grond. Dit is de koopovereenkomst. Het bedrag in deze overeenkomst betaal je aan de notaris op het moment dat je daar de akte tekent. De aanneemovereenkomst sluit je met de aannemer voor de bouw van de woning. Je betaalt op vaste momenten aan de aannemer. De momenten en bedragen kun je terugvinden in de aanneemovereenkomst.
Moet ik een woning kopen als ik een woning toegewezen krijg?
Nee, een toewijzing (of optie) op een woning betekent alleen dat die woning voor je gereserveerd is. Je hebt na het verstrekken van de optie ca. 1 week om tot koop over te gaan of de optie te laten vervallen. Als je de optie laat vallen dan wijzen we de woning aan iemand anders toe.
Bouw
Kan ik nog dingen wijzigen als ik een woning koop?
Ja, afhankelijk van het moment dat de woning gekocht is kunnen er nog dingen gewijzigd worden. Er zijn echter beperkte meerwerkopties mogelijk. Voor de exacte en actuele meerwerkopties verwijzen we graag naar de verkoopstukken, de optielijst of de makelaar.
Hoe lang duurt het voor mijn woning gebouwd is?
De maximale bouwtijd is opgenomen in de aanneemovereenkomst.
Installaties
Wat voor installaties zitten in de woning?
De woningen worden allemaal gasloos gebouwd. Elke woning is voorzien van een eigen bodemwarmtepomp, waarmee je de woning in de winter kan verwarmen en koelen in de zomer. Daarnaast beschikken de woningen ook over een warmte terugwin ventilatieinstallatie (WTW).
Hoe duurzaam zijn de woningen?
Elke woning wordt gebouwd als Nul-op-de-Meter (NOM) woning (conform eis juni 2024). Dat betekent dat de woning meer energie opwekt dan er verbruikt wordt in een jaar. Dit gaat wel uit van de salderingswetgeving van 2024. Het begrip NOM is theoretisch en betekent dus niet dat er nooit een energierekening is.
Overig
Hoe werkt het gemeenschappelijke binnengebied?
Het gemeenschappelijke erf is door ons ontworpen met diverse beplanting en waterbergende voorzieningen. De uiteindelijke inrichting van het erf kan straks in co-creatie met bewoners bepaald worden. Het onderhoud van het gebied wordt door bewoners samen gedaan, hier wordt een VvE voor opgericht.
Wat moet ik mij voorstellen bij de VvE van dit project?
De VvE is er alleen voor het gemeenschappelijke binnengebied, het onderhoud ervan en de eventuele uitgaven voor bijvoorbeeld tuingereedschap of nieuwe beplanting. Alles wordt besloten door de bewoners samen, het is dan ook echt een gedeelde tuin waar bewoners invloed op hebben.
Hebben de woningen een eigen parkeerplaats?
De parkeerplaatsen in het plangebied zijn openbare parkeerplaatsen op grond van de gemeente. Er is dus geen toegewezen vaste parkeerplaats. Er komen wel genoeg parkeerplaatsen zodat er altijd goed te parkeren is.
Zijn er laadpalen beschikbaar?
Er zijn standaard geen laadpalen opgenomen in het plan. Na oplevering van de woningen is het mogelijk dat er bij voldoende behoefte laadpalen geplaatst worden. Dit zal altijd op eigen initiatief van bewoners zijn, de aannemer en/of ontwikkelaar voorziet plaatst geen laadpalen.
Interesse in Marserf?
Gaat Marserf jouw leven veranderen? Laat je gegevens achter via het aanmeldformulier en geef aan in welke woning je interesse hebt. We houden je dan via mail op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van het project.
![](https://marserf.nl/wp-content/uploads/2024/11/verbonden-met-de-natuur.png)
Disclaimer
Alle perspectieftekeningen en afbeeldingen op de website geven een impressie weer en dienen als illustratie. Ondanks alle zorgvuldigheid die we hebben nagestreefd, kunnen aan deze tekeningen, teksten en afbeeldingen geen rechten worden ontleend. De afbeeldingen komen van de hand van een illustrator en worden daarom met recht “artist impressions” genoemd. De werkelijke kleuren van de gevels, schilderwerk en dakbedekking kunnen hiervan afwijken.
Privacyverklaring | © 2024